המתכונים הטובים ביותר לטאבון: לחקור את תענוגות טאבון האבן וטאבון הגז
טאבון הינו תנור מזרח תיכוני מסורתי, המשמש במשך מאות שנים כדי ליצור מנות טעימות ומיוחדות. שיטת הבישול הייחודית של הטבון, הכוללת אפיית מזון על אבן שמוט חמה, מקנה טעם מעושן מובהק ומרקם פריך שקשה לשכפל עם מכשירי בישול מודרניים. במאמר זה, נחקור את המתכונים הטובים ביותר לטאבון, תוך כדי נתינת טיפים שעושים את כל ההבדל בבישול בטאבון שלכם!
טאבון אבן: מסע קולינרי אחורה בזמן
טאבון האבן הוא הגרסה המסורתית והאותנטית ביותר של תנור הטאבון. הוא מורכב ממבנה בצורת כיפה עשוי אבן או חימר, עם פתח קטן בחלק העליון לאוורור. מקור החום, בדרך כלל עץ או פחם, ממוקם בתוך הטאבון, והמזון מבושל ישירות על משטח האבן החם.
טאבון האבן, הידוע גם בשם טנור או טאנדור, הוא תנור מסורתי המשמש במשך מאות שנים בתרבויות שונות ברחבי העולם. מקורותיו נעוצים בזמנים קדומים, שם היה חלק חיוני בחיי היומיום ובישול.
הרעיון של טאבון האבן מקורו במזרח התיכון, במיוחד באזורים כמו ישראל, ירדן ולבנון. המילה "טאבון" עצמה נגזרת מהמילה הערבית "טנור", שמשמעותה "תנור". העיצוב של טבון האבן הוא פשוט אך יעיל, המורכב ממבנה בצורת כיפה עשוי אבן או חימר.
טבון האבן שימש באופן מסורתי לאפיית לחם, מזון בסיסי בתרבויות רבות. הבצק היה מוכן ומעוצב לסיבובים, ואז הונח ישירות על משטח האבן החם של הטבון. החום העז בישל במהירות את הלחם, וכתוצאה מכך נוצר פנים רך במיוחד.
עם הזמן, טאבון האבן התפתח כדי להכיל מגוון רחב יותר של מנות. בשרים, ירקות ואפילו קינוחים בושלו בטאבון, תוך ניצול שיטת הבישול הייחודית שלו והטעם המעושן.
כיום, טבון האבן ממשיך להיות אהוב ומשמש בבישול מסורתי. הוא גם צבר פופולריות במטבחים מודרניים, שם שפים וטבחים ביתיים כאחד מעריכים את יכולתיו ליצור מנות ייחודיות וטעימות.
ההיסטוריה של טאבון האבן היא עדות לאופי המתמשך של המסורות הקולינריות. הוא משמש תזכורת לחשיבות של שימור וחגיגה של הטכניקות והכלים שעיצבו את המורשת הקולינרית שלנו.אז בואו נצלול למתכונים הבולטים והטעימים ביותר שאפשר להכין בטאבון.
לחם הטאבון המסורתי-
הבצק מוכן עם קמח, מים, שמרים, וקמצוץ של מלח. לאחר מכן הוא מעוצב לסיבובים קטנים ונאפה על האבן החמה, מה שהופך אותו בפנים לרך במיוחד. ניחוח של לחם טאבון טרי הוא פשוט משהו שאי אפשר לעמוד בפניו. המצרכים הדרושים להכנת הלחם-
- 300 גרם קמח לבן
- 300 כרם קמח כוסמין מלא
- 15 גרם שמרים יבשים
- 10 גרם סוכר
- 10 גרם מלח
- רבע כוס שמן
- 400 גרם מים
עוד מתכון מענג שניתן להכין בטאבון אבן הוא ירקות קלויים. החום האינטנסיבי של משטח האבן מקרמל את הסוכרים בירקות, ויוצר טעם עשיר ומעושן. אפשרויות פופולריות עבור ירקות קלויים כוללים: חצילים, פלפלים, קישואים, עגבניות ובנינו כל ירק שאתם אוהבים. ניתן ליהנות מהירקות הקלויים כמנה צדדית או לשמש כתוספת לסלטים וכריכים.
זמן ההכנה לירקות בטאבון משתנה בהתאם לכמות וסוג הירקות המשמשים, אך בדרך כלל זה לוקח בערך 10-15 דקות להכנה ואנו ממליצים לשים מלח פלפל ושמן זית עם עשבי תיבול כמו תימין.
עקבו מקרוב אחר הירקות בזמן הצלייה כדי למנוע מהם להתבשל יתר על המידה או להיחרך מדי. המטרה היא להשיג מרקם עדין עם פחם קל.
בקלוואה בטאבון-
טאבון גז הוא וריאציה של תנור הטאבון המסורתי, אשר תוכנן במיוחד לאפיית פינוקים (בין היתר).
המבנה דומה לטאבון האבן, אך הוא קטן יותר בגודלו ויש לו אפשרות שליטה טובה יותר בטמפרטורה ועל כן ניתן לייצר מצב של טמפרטורה נמוכה יותר לאפיית מאפים, עוגות וקינוחים אחרים.
אחד הקינוחים האהובים והמוצלחים ביותר שיוצאים הכי מושלם בטאבון הגז הוא הבקלאווה. שכבות של בצק פילו, חמאה ותערובת של אגוזים ותבלינים נאפים בטאבון עד להגעה לצבע זהוב ומרקם פריך. הבקלאווה ספוגה בסירופ מתוק העשוי מדבש, סוכר ומיץ לימון, מה שגורם לקינוח להיות דביק ומפנק, כזה שקשה לעמוד בפניו.
הקינוח המזרח תיכוני הזה מורכב משכבה של בצק פילו גרוס, מילוי גבינת שמנת איכותית, ורסס נדיב של סירופ מתוק. המאפה נאפה בטאבון עד שהגבינה נמסה והקצוות בצבע חום זהוב. השילוב של בצק פילו פריך, גבינת שמנת, וסירופ מתוק יוצר קינוח שמימי שינצח בקלות כל קינוח אחר.
המצרכים להכנת הבקלוואה בטאבון גז-
- חבילת עלי פילו
- 100 גרם חמאה מומסת
למלית:
- 500 גרם אגוזים: פסטוקים, אגוזי מלך, פקאן, שקדים, ולוז
- 50 גרם סוכר חום
- גרידת לימון
לסירופ סוכר:
- כוס סוכר
- 3 כפות דבש
- 1/2 כוס מים
- מיץ מחצי לימון
בעוד שטאבון משמש באופן מסורתי לאפיית לחם ומאפים, הוא יכול לשמש גם ליצירת פיצות טעימות עם טוויסט ייחודי. החום הגבוה של תנור הטבון מבטיח כי קרום הפיצה תהפוך לפריכה וחרוכה, תוך כדי שהתוספות מתבשלות בשלמות.
פיצה בטאבון-
כדי להכין פיצה בטאבון, צריך להתחיל בהכנת הבצק באמצעות קמח, מים, שמרים, קמצוץ של מלח. לתת לבצק לטפוח ולעלות עד שהוא מכפיל את גודלו, ואז לרדד אותו עד שניהיה משטח דק. מעל משטח הבצק הדק נניח את המרכיבים האהובים עלינו, כגון רוטב עגבניות/שמנת, גבינה, וירקות. מניחים את הפיצה בתנור הטאבון ואופים עד שהבצק חום זהוב והגבינה נמסה ומבעבעת מעליו.
מצרכים להכנת הבצק –
- קילו קמח פיצה
- שמרים יבשים – 15 גרם
- סוכר – 10 גרם
- מלח – 20 גרם
- חצי כוס שמן זית
- 2 ו3/4 כוסות מים
מצרכים להכנת רוטב עגבניות לפיצה בטאבון –
- 10-15 עגבניות שרי תמר / 5 עגבניות תמר
- 5 עלי בזיליקום
- 4 שיני שום כתושות
- רבע כוס שמן זית
- מלח, פלפל
- מעט סוכר
מצרכים נדרשים להכנת רוטב "ביאנקה" (רוטב לבן) לפיצה בטאבון-
- 1 ליטר שמנת מתוקה
- קורט אגוז מוסקט טחון
- פלפל שחור גרוס לפי טעם
- חצי כפית מלח
- 150 גרם גבינת פרמזן/פקורינו
- 150 גרם מוצרלה מגורדת
- חופן עלי בזיליקום
התוצאה היא פיצה עם טעם מעושן ובצק פריך שלא דומה לשום דבר אחר. השילוב של שיטת הבישול המסורתית של הטאבון והטעמים המוכרים של הפיצה יוצר חוויה קולינרית ייחודית וטעימה.
לסיכום, תנור הטבון הוא כלי בישול רב-תכליתי ומרתק שניתן להשתמש בו כדי ליצור מגוון רחב של מנות טעימות. בין אם אתם מעדיפים את טאבון האבן המסורתי, את התענוגות המתוקים של טאבון הגז, או את הטוויסט של פיצה בטאבון, יש מתכונים בטאבון שיתאימו לכל חך. אז למה לא לנסות ולצאת למסע קולינרי שיעביר אתכם לטעמי המזרח התיכון?
מעוניינים בטאבון ולא בטוחים איזה מתאים/ סתם רוצים להתייעץ? צרו עימנו קשר או השאירו פרטי התקשרות והצוות המקצועי שלנו ישמח להתאים לכם את הטאבון המושלם עבורכם ועוד.